home Sveikata, grožis Kuo žmogui naudinga laukinė lašiša?

Kuo žmogui naudinga laukinė lašiša?

Lašiša – viena iš maistingiausių žuvų rūšių. Lašišoje gausu baltymų ir sočiųjų riebalų, ypač daug omega – 3 riebalų rūgščių, kurios palaiko smegenų veiklą, mažina riziką susirgti širdies ligomis ir yra svarbios visoms kitoms gyvybinėms organizmo funkcijoms. Lašišoje taip pat gausu makroelementų ir mikroelementų bei vitamino D ir B, reikalingų ir naudingų žmogaus kaulams, odai, nagams bei plaukams. Taip pat lašišoje, be jau minėtų naudingų maistinių medžiagų, taip pat yra seleno, kuris veikia kaip antioksidantas ir padeda apsaugoti kūną nuo laisvųjų radikalų žalos, t.y. apsaugo ląsteles nuo senėjimo. Parduotuvėse galima įsigyti tiek šviežios, tiek šaldytos laukinės ir specialiuose ūkiuose užaugintos lašišos. Nors specialiose ūkiuose auginamos lašišos pasižymi taip pat aukšta maistine verte ir išsaugo savo skonį, tačiau laukinės lašišos užaugusios natūralioje joms aplinkoje pasižymi  aukščiausia maistine verte ir yra naudingesnė žmogaus sveikatai nei dirbtinai užauginta žuvis. Savo natūralioje aplinkoje augančios laukinės lašišos turi erdvę judėti, todėl nors jos yra liesesnės nei specialiose ūkiuose užaugintos lašišos, jos pasižymi aukštesne maistine verte, nes minta įvairesnius maistu. Laukinės lašišos minta kitais smulkiais vandens telkinyje gyvenančiais organizmais tokiais, kaip mažesnės žuvys, vėžiagyviai, planktonas, kurių maistas yra įvairūs dumbliai, pasižymintys dideliu sočiųjų riebalų kiekiu ir įvairiais makroelementais, mikroelementais ir vitaminais. Visos šios medžiagos mitybos grandine pasiekia žmogų, jam vartojant būtent laukines lašišas. Taip pat labai svarba, kur laukinė lašiša buvo sužvejota – gėluose vandenyse ar jūrose, tai turėtų būti nurodyta informacija pateikiant žuvį pardavimui.  Dėl didesnio maistinio vertingumo geriausia įsigyti ir gaminti šviežią laukinę lašišą.  Tačiau puikus pasirinkimas yra šaldyta laukinė lašiša,  jei šaldyta žuvis atitirpinama tinkamai, laikantis taisyklių, tai jos maistinė vertė bei skonis taip pat atitinka šviežios lašišos minėtas savybes.