home Laisvalaikis Macaronsų gamyba

Macaronsų gamyba

Macaronsų gamyba yra ta tema, kuri jau ne vienerius metus domina mūsų šalies šeimininkes. Nors šie prancūziški desertai pradėti gaminti dar VIII a. Venecijoje, pačioje Prancūzijoje paplito apie XVI a., mūsų šalyje jie populiarūs tik pastaruosius du dešimtmečius. Visai nesuklysime pasakę, jog plačiai visuomenėje jie paplito tik prieš keletą metų. Bijola macaronsai  paklausa rodo, jog šie morenginiai sausauniai šiomis dienomis yra bene populiariausi desertai mūsų šalyje.

Taigi, vis dažniau macaronsus lietuvaičiai bando pasigaminti namuose. Jų gamybai reikia labai nedaug ingredientų: miltų, cukraus pudros, kiaušinių baltymų ir migdolų miltų. Paprastai dar dedama vanilės ekstrakto ir žiupsnelis druskos. Dažomi macarons tiek natūraliais, tiek sintetiniais maistiniais dažais. Tikriausiai pastebėjote, jog morenginiai sausainiai iš kitų desertų išsiskiria savo spalvų pasirinkimo gausa?

Pirmas ir labai svarbus žingsnis macaronsų gamyboje – migdolų miltų ir cukraus pudros sumaišymas ir persijojimas. Persijojimas per specialų sietelį atliekamas net keletą kartų. To reikia tam, jog neliktų stambesnių gumulėlių. Kitaip macaronsų paviršius bus nelygus.

Kitas svarbus žingsnis – morengų plakimas. Kiaušinių baltymai sumaišomi su cukrumi, žiupsneliu druskos ir vanile. Plakti reikia tol, kol struktūra taps ganėtinai standi. Tuomet palaipsniui į morengų masę įmaišomi pageidaujami pagardai. Į morengų masę supilama migdolų miltų ir cukraus pudros persijotas mišinys. Viskas išmaišoma medine mentele.

Paruošta masė supilama į konditerinį maišelį ir formuojama 3-4 cm skersmens macarons blyneliai. Jie paliekami šiek tiek apdžiūti, tuomet apie 15-20 minučių kepami 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškeptos macarons puselės gali būti sutepamos tiek sviestiniu kremu, tiek šokoladiniu ganašu (tai verdančioje grietinėlėje ištirpęs šokoladas). Sviestinį kremą galite pagardinti kokiais tik sumanysite pagardais. Viskas priklauso nuo jūsų pomėgių ir mėgstamiausių aromatų.